foto

De ce ar trebui să alegi un monument funerar din granit?

Astăzi, pe piața serviciilor funerare, există o gamă largă de monumente funerare. Cele mai căutate sunt monumentele funerare din granit, deoarece sunt durabile, nu necesită întreținere și rezistă la influențele agresive ale factorilor externi. Cu toate acestea, există alternative la granit din care pot fi realizate monumente funerare fiabile.

MARMURĂ

Este o rocă montană compusă din calciu. Principala sa avantaj este uniformitatea structurii în comparație cu granitul. Acest material este mai maleabil, permițând tăierea celor mai diverse detalii geometrice și tratamente delicate.

Dezavantajele unui monument din marmură includ:

  • Sensibilitate la influența factorilor externi;
  • Porozitate, ceea ce duce la absorbția rapidă a murdăriei;
  • Necesitatea unei îngrijiri constante și a unui tratament de suprafață cu un agent special pentru cristalizarea calciului.

PIATRĂ ARTIFICIALĂ

Acest material este obținut prin amestecarea granulelor de granit cu rășină poliesterică. Mai este denumit și granit polimeric. Datorită absenței impurităților de cuarț, are o structură uniformă. Amestecul compozit este turnat în forme, unde se răcește. Monumentul finit din piatră artificială este acoperit cu un agent de protecție și lacuit.

În comparație cu echivalentele naturale, granitul polimeric este mult mai accesibil. Are o greutate specifică redusă, facilitând transportul său. Exercită o presiune mai mică asupra solului, eliminând necesitatea unei baze de beton pentru monument. Materialul este ușor de prelucrat, șlefuit și lustruit.

Dezavantajele pietrei artificiale includ:

  • Imposibilitatea realizării unui produs cu o grosime mai mare de 4 cm, ceea ce duce la formarea de crăpături și ciobiri la joncțiuni;
  • Formarea de umflături, deformări sub influența precipitațiilor și a luminii solare puternice;
  • Inflamabilitate ridicată.

Gravura pe monument se estompează în 2-3 luni la soare. Și readucerea culorii inițiale a monumentului va fi extrem de problematică. Prin urmare, este mai bine să instalați o structură din piatră artificială în apropierea copacilor mari, care creează umbră.

BETON

În secolul trecut, monumentele din beton erau foarte populare datorită costului lor redus în comparație cu cele din piatră naturală. Din beton se pot realiza forme variate. Cu toate acestea, astăzi, betonul își pierde popularitatea din cauza unor dezavantaje semnificative:

  • Structură poroasă, datorită căreia materialul absoarbe rapid umiditatea;
  • Durabilitate redusă.

Chiar și cel mai rezistent beton, cu o armare corectă, începe în timp să se crăpă și să se dezintegreze. Daunele nu pot fi restaurate. Un monument din beton ar putea fi potrivit ca o soluție temporară pentru câțiva ani, până când se instalează unul mai rezistent și durabil. Monumentele pot fi fabricate din diferite materiale. Cele mai populare monumente din granit pot avea alternative. La alegerea materialului potrivit, este important să se ia în considerare toate aspectele sale pozitive și negative.